Звезден рожденик: Леонардо ди Каприо

11:28, 11 ное 18 / Любопитно 25 1554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува американският актьор Леонардо ди Каприо и навършва 44 години!

Леонардо Вилхелм ди Каприо е роден през 1974-а година в Лос Анджелис в семейството на Джордж ди Каприо и Ирмалин Иденбиркин. Лео е единствено дете. Родителите му се развеждат, когато той е едва на една годинка и майка му поема изцяло грижата за израстването му.

Когато с помощта на баща си – художник на комикси, се сдобива  с агент едва 10-годишен, малкият Лео няма никакви претенции в какви филми се снима. Ако проверите на неговия личен сайт, ще видите там упоменати само 25 филма – всичките на ниво. Първият от тях е „Защо тъгува Гилбърт Грейп” от 1993-а година, който му носи едва 19-годишен и първата номинация за „Оскар”, макар и само за поддържаща роля.

Истината е, че първото участие на Лео е цели осем години по-рано. Той играе в телевизионния комедиен сериал „Нарастващи болки” от 1985-а година. Играе бездомния младеж, наричан Братовчеда Оливър. Ди Каприо има и други незначителни роли в тв поредици като „Розан” от 1988-а година и „Новите приключения на Ласи” на следващата година.

Първата голяма изява на актьора е във филма „Защо тъгува Гилбърт Грейп“ (1993), където си партнира с Джони Деп, в ролята на умствено изостаналия му брат. За изпълнението си е номиниран за Оскар и привлича вниманието на филмовата индустрия. Но филмът, който го прави суперзвезда, е „Титаник“ през 1997-а година, за който получава номинация за Златен глобус. Въпреки че тази роля не му носи награда, по-късно Ди Каприо печели престижният Златен глобус за най-добър актьор в драматичен филм за превъплъщението си в „Авиаторът“ (2004), както и Златен глобус за най-добър актьор в мюзикъл или комедия за ролята си на борсов посредник във „Вълкът от Уолстрийт“ (2013). През 2016-а година Леонардо ди Каприо печели Оскар за най-добра мъжка роля в „Завръщането“.

Други от знаменитите филми, в които е участвал са:
„Желязната маска“ (1998)
„Бандите на Ню Йорк“ (2002)
„Хвани ме, ако можеш“ (2002)
„Мрежа от лъжи“ (2008)
„Генезис“ (2010)
„Джанго без оково“ (2012)
„Великият Гетсби“ (2013)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама