Макрон се противопостави на увеличените военни разходи в ЕС за закупуване на оръжие от САЩ

16:12, 11 ное 18 / Свят 25 1213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският президент Еманюел Макрон вярва, че страните от ЕС трябва да увеличат бюджетите си за отбрана, за да укрепят своята автономия, а не за масово придобиване на американски или други оръжия. Това заяви френският лидер, каза в интервю за CNN.

"Аз не искам европейските държави да увеличат разходите за отбрана, за да купят американски или други оръжия. Мисля, че ако увеличим разходите си, тогава ще укрепим своята автономия", заяви Макрон.

Говорейки за публикацията на Тръмп в Twitter , в която той се отправи към Макрон, че Европейският съюз трябва да разполага със собствена армия за защита срещу други страни, включително и САЩ, френският лидер заяви: "Винаги предпочитам директен диалог ", категоричен е той.

Тръмп многократно е критикувал страните от НАТО за това, че според него те не инвестират достатъчно пари, за да поддържат колективната отбрана на алианса. Президентът на САЩ настояваше всички държави-членки на НАТО незабавно да увеличат разходите за отбрана до 2% от БВП. По време на реч на срещата на върха на Алианса в Брюксел ръководителят на Белия дом предложи страните не само да изпълнят това задължение, но и да увеличат разходите до 4% от БВП.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама