Наблюдаваме глобален спад на раждаемостта

19:31, 11 ное 18 / Любопитно 25 2465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Значителен глобален спад в броя на децата, които жените раждат.

Това констатира ново изследване, проведено в 195 страни в периода от 1950 година от 2017 година. Докладът показва, че почти половината от страните в света са изправени пред „бебешки срив“, което означава, че няма достатъчно деца, за да се запази популацията им.

Изследователите твърдят, че резултатите са „огромна изненада“. И ще има дълбоки последствия за обществата с „повече баби и дядовци, отколкото внуци“.

Проучването, публикувано в списание Ланцет, проследява тенденциите в 195 държави от 1950-а до 2017-а година

През 1950-а година жените са имали средно 4,7 деца през целия си живот

Нивото на плодовитост е намаляло наполовина до 2,4 деца на жена през миналата година. Но тези резултати са изключително различни за отделните държави.

Кипър има най-ниската степен на раждаемост в света, сочи изследването. Кипърските жени имат средно само по дете, което е значително под средното ниво. Изследователи твърдят, че основният фактор е, че отпуската по майчинство е само 16 седмици.
В Нигер жените средно раждат по 7 деца!

По-икономически развитите страни, включително повечето от Европа, САЩ, Южна Корея и Австралия, имат сравнително ниско средно ниво на раждаемост. Според експерти това се дължи на икономическата криза от 2013-а година.Те смятат, че кризата промени манталитета на народите, защото хората сега се опитват да предскажат бъдещето и мислят дали ще имат пари, за да осигурят бъдещето на своите деца.

Проучването на Лансет отчита и световното население. През 1950-а година общото население е от 2,6 милиарда, което се е увеличило до 7,6 милиарда през 2017-а година. Това увеличение се дължи главно на високата раждаемост в Южна Азия и Африка на юг от Сахара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама