Полша отбеляза 100 години независимост

21:24, 11 ное 18 / Свят 25 1412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полският президент Анджей Дуда поведе официалната церемония пред Гроба на Незнайния войн във Варшава за 100-годишнината от възвръщането на полската независимост в края на Първата световна война, предаде Асошиейтед прес.

След разделянията в края на 18 век Полша престава да съществува за 123 години до края на Първата световна война, когато разрушаването на съседните сили позволи на страната отново да се върне. 11 ноември е официален неработен ден в Полша.

От решаващо значение за възстановяването на независимостта е поражението във войната на трите окупационни сили. Русия бе обладана в объркването на революцията и гражданската война, Австро-Унгария се разпадна, а германската империя се поклони на натиска от силите на Антантата. За поляците това било уникална възможност за възстановяване на тяхната независимост.

В предишни години представители на ултранационалистически и крайнодесни организации организираха във Варшава на шествие независимостта, при което редовно ставаха сбивания, сблъсъци с полицията и с участници в контрапротести, а на шествията неведнъж бяха забелязани и неонацистки символи, припомня ТАСС. Тази година кметицата на Варшава Хана Гронкевич-Валц опита да забрани проявата, тъй като не беше уверена, че ще може да гарантира сигурността, но президентът Дуда и премиерът Моравецки подеха инициатива за общонационално шествие, като поканиха всички желаещи. След това забраната на кметицата бе отменена с решение на Варшавския окръжен съд.

Доналд Тръмп поздрави страната и честити годишнината й в социалната мрежа Twitter.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама