Главният преговарящ на ЕС за Brexit ще запознае Брюксел с хода на преговорите

09:00, 12 ное 18 / Свят 25 1546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Brexit и върховенството на закона в Полша и Унгария ще бъдат сред обсъжданите теми на двата съвета по Общи въпроси, които ще се проведат днес в Брюксел.

Съветът, който ще заседава по чл. 50, ще бъде информиран от главния преговарящ на Комисията по Brexit Мишел Барние за текущите преговори с Обединеното кралство. Министрите ще обсъждат приключването на работата по свързаните с оттеглянето въпроси, както и рамката за бъдещите отношения с Великобритания. Остава нерешен въпросът за границата между Ирландия и Северна Ирландия, заради което нарастват опасенията, че може и да не се стигне до споразумение.

Междувременно британски медии съобщиха, че премиерът Тереза Мей е била принудена да се откаже от планирано за днес извънредно правителствено заседание за одобряване на сделка за Brexit. Според в. "Индипендънт", който цитира правителствен източник, споразумението може да не бъде готово до утре, което прави все по-малко вероятна възможността за провеждане на специална среща на върха на Европейския съюз през ноември за одобряване на сделката.

Съвет „Общи въпроси“ ще започне с обсъждането на ситуацията с върховенството на закона в Полша, като министрите отново ще дебатират и по процедурата за прилагането на член 7, параграф 1 спрямо Унгария.

Друга тема ще бъде многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 година, както и подготовката на заседанието на държавните и правителствени ръководители на 13 и 14 декември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама