Последните съдебни реформи в Румъния ще бъдат дебатирани в Европарламента

09:10, 12 ное 18 / Свят 25 1280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бъдещият бюджет на Европейския съюз и въпросът за върховенство на закона в Румъния ще бъдат водещи теми на започващата в Страсбург пленарна сесия на Европейския парламент. Във вторник германският канцлер Ангела Меркел ще представи пред евродепутатите визията си за бъдещето на Евросъюза, в първо публично участие след като обяви намерението си да се оттегли от политиката, предаде БНР.

Месец и половина преди първото европредседателство на Букурещ Европарламентът ще излезе с позиция по последните съдебни реформи в Румъния, които предизвикаха масови протести в северната ни съседка. През октомври в дебата за върховенството на закона в северната ни съседка се включи румънският премиер Виорика Дънчила, а резолюцията с изводите ще бъде гласувана утре.

Европарламентът ще гласува в сряда дали да бъде създаден постоянен механизъм за принципите на правовата държава, който да оценява дали демокрацията и върховенството на закона се спазват от всички държави-членки. Решението на евродепутатите ще бъде в контекста оповестяването утре от Европейската комисия на мониторинговите доклади за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка.

В сряда евродепутатите ще гласуват преговорната позиция за следващия дългосрочен бюджет. Очаква се за бъдещата Многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 парламентът да настоява за повече пари за младите, за научните изследвания, за растежа и заетостта, както и за борбата с климатичните промени. Един от сериозните въпроси остава как новите предизвикателства като миграцията, отбраната и сигурността трябва да получат достатъчно финансиране, без да намаляват парите за селскостопанска и кохезионна политика, а уравнението става по-сложно заради Брекзит и факта, че съюзът ще остане без един от големите си нетни платци на средства към бюджета на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама