Росен Желязков: Протестите за цените на горивата не са адресирани към правителството

09:50, 12 ное 18 / Политика 25 558 Topnovini
1

"Няма обективни предпоставки за криза, доколкото причините за протестите са разнородни. Някои от тях са адресирани – като протеста на майките с искане на оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Други не са адресирани - като тези за цените на горивата, защото тук е ясно, че правителството няма отношение за процеси, които се случват извън страната". Това коментира в студиото на Нова телевизия министърът на транспорта Росен Желязков по повод масовите протести, които блокираха страната в неделя.

Той обобщи още, че има създаване „на предпоставеност за усещане за кризисна ситуация, която може би търси ескалация на напрежението особено зимата, когато се очаква сметките да скочат".

"50-60% от населението не гласува, защото не вярва в нито една власт. В такъв случай недоволството е повече от доволството. Но аз, като човек от правителството, не мога да не оценя, че правителството изпълнява програмата си. Когато правителството изпълнява програмата си, тогава недоволството е по принцип, то не е адресирано към неизпълнение на ангажиментите ", обясни министърът на транспорта. Според него предпоставки за криза няма.

"Нито има правителствена криза, нито има парламентарна такава. Имаме най-щедрия като насоченост на политики проектобюджет за 2019 година, имаме яснота за растежа, който икономиката ще реализира, имаме рекорден брутен вътрешен продукт", каза още Желязков. „Конституцията казва, че държавният глава е олицетворение на единството на нацията. Тогава, когато нацията не демонстрира единство, то и олицетворението няма как да демонстрира такова. Президентът не е и никога не е бил обединител и не са такива конституционните задачи”, каза Желязков по повод обръщението към народа на Румен Радев в навечерието на 10 ноември.

Пътническите влакове имат сериозна нужда от ремонт, за да гарантират сигурността на клиентите на БДЖ. Ремонти предстоят и в ръководния състав - освен със заменени кадри, занапред той ще бъде свит, коментира още транспортният министър.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани