Безработни ще могат да се квалифицират за нуждите на хотелите

14:00, 12 ное 18 25 2055 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проблема с кадрите в туристическия бранш обсъдиха работодателите и двама ресорни министри - Николина Ангелкова и Бисер Петков. Те са обсъдили недостигът в сектора да се набавя чрез Агенцията по заетостта.

Според статистиката най-голям глад има на служители в ресторантите, камериерки и чистачки по хотелите. За сметка на българските кадри, отчетен е почти двоен ръст на внесена работна ръка от Украйна и Молдова. Чужденците са заявили желание да удължат престоя си по родното Черноморие от три на девет месеца, за да работят и през настоящия зимен сезон.

“Планът за действие влиза в сила още от днес с неговото популяризиране в цялата страна. Той е предназначен както към безработни лица, така и към работодателите, които по желание, могат да квалифицират и преквалифицират свой кадри”, обясни пред медиите министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БГНЕС.

Министърът уточни, че тези, които искат да повишат квалификацията си могат да го направят в рамките на няколко месеца. “Желанието за усъвършенстване на уменията не означава, че служителят е длъжен след това в продължение на определен период от време да работи за работодателя без да има право да напусне”, уточни Ангелкова.

“През тази година регистрираме над два пъти ръст на регистрираните сезонни работници от трети държави.Към момента са регистрирани над 7800 чужди работници. Решението на проблема търсим и с подписаните споразумения с Украйна и Молдова за намиране на желаещи да работят сезонно у нас”, заяви социалният министър Бисер Петков.

На въпрос какво е заплащането на чужденците,социалният министър отговори, че няма точна статистика дали е по-високо или по-ниско, зависи единствено от позицията, която заема. Важно е да се спазват минималните изисквания на труд в законодателството.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама