Градският транспорт в Пловдив да стане безплатен искат от бизнеса

17:00, 13 ное 18 / Общество 25 287 Topnovini
1

Градският транспорт в Пловдив да стане безплатен от следващата година. Това предлагат представители на бизнеса. Според тях по този начин градът ще стане по-гостоприемен като Европейска столица на културата през 2019 г., както и предпочитано място за развитие на бизнес.

Според пловдивски бизнесмени безплатният градски транспорт ще има социален и екологичен ефект. Експерти са пресметнали, че общината може да задели от бюджета си 20 милиона лева. Част от сумата може да бъде спестена от продажбата на билети и карти, работната заплата на продавачите и помещенията за продажба.

"Общо приходите в обществения транспорт са от порядъка на 30-32 милиона. От тези 30-32 милиона приходи идват от държавата и от общината като субсидии - 12 милиона, по 6 милиона и остават 20 милиона", коментира Любозар Фратев - председател на Сдружение „Бизнесът за Пловдив", за БНТ.

От общината не одобряват идеята на бизнеса, тъй като това не би довело нито до екологичен ефект, нито до привличане на повече туристи.

"Единственият подобен експеримент е правен в град Талин. Там, след като са въвели безплатния градски транспорт, има много анализи. Броят на тези, които са ползвали преди това автомобил и са преминали на градски транспорт е почти съизмерим с 0", каза Златин Велев - заместник-кмет на община Пловдив.

Всяка година местната власт плаща по 6 милиона лева на транспортните фирми за преференциални цени на картите за ученици и пенсионери. Билетът за градския транспорт не е повишаван от години и сега пловдивчани плащат по 1 лев, за да се возят на автобус.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани