Никола Груевски избяга в Унгария

15:00, 13 ное 18 / Свят 25 1957 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият македонски премиер Никола Груевски, който е обявен за общодържавно издиране, е избягал в Унгария.

"През последните няколко дни получих безкрайно много заплахи за живота ми. В момента се намирам в Будапеща и тук потърсих политическо убежище от унгарските власти. Винаги ще остана верен на каузата на Македония и никога няма да отстъпя от нея", написа той в профила си във Facebook.

От понеделник Груевски е обявен за общодържавно издирване, след като в продължение на няколко дни съдебните власти не успяха да му връчат заповедта за изтърпяване на двегодишната му присъда. Тази нощ специалните части на вътрешното министерство провериха жилището на Груевски и централата на ВМРО-ДПМНЕ, чийто почетен председател е Груевски.

Груевски получи две години ефективна присъда по делото „Танк“ за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за над 650 000 евро, докато беше премиер. По делото „Танк“ бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска беше осъдена на шест години затвор.

Груевски управлява еднолично Македония в продължение на 10 години - до януари 2016 година. Той бе принуден да подаде оставка след масови протести и разкритията за тежки корупционни схеми, натиск върху съдебната система и тотален контрол над медиите.

В края на 2017 година Груевски подаде оставка като лидер на ВМРО-ДПМНЕ. В момента той е почетен председател на партията, а сегашният лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се смята за негово протеже. 


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама