Меркел: Brexit e дълбока рана в Европейския съюз

16:55, 13 ное 18 / Свят 25 1245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Brexit e дълбока рана в Европейския съюз призна германският канцлер Ангела Меркел в реч пред евродепутатите в Страсбург. Думите на Меркел са част от дебата "Бъдеще за Европа", в който европесйки лидери са поканени в Европарламента да изкажат своето виждане за перспективите пред Блока.

"Великобритания е държава, която ще си тръгне скоро, това е дълбока рана", отбеляза Меркел. Тя благодари на главния преговарящ по Brexit Мишел Барние и добави: "Всички можем да го поздравим за работата, която свърши".

Тя предупреди депутатите, че ценностите на Европейския съюз са заплашени от популисти из целия континент и призова към единство чрез съвместна работа между държавите-членки и преодоляване на техните "национален егоизъм" в името на доброто на Общността.

"Солидарността е неотменна ценност, част от европейската ДНК. Солидарността винаги означава да се преодолее националия егоизъм. Тя е универсална ценност, отговорност и добре осъзната необходимост", изтъкна под аплодисментите на депутатите германският канцлер.

"Отне ни твърде дълго време, за да осъзнаем проблема с бежанците като общ проблем на Европа", заяви още тя. "Зачитането на останалите не е в противовес на служенето на нашите собствени интереси", добави Меркел като призна собстевните си грешки, позволявайки на над 1 милион мигранти да влязат в Германия по време на кризата от 2015 г.

Германският канцрел заяви на евродепутатите, че Берлин трябва да окаже натиск на останалите членки да поемат своя дял от тази криза. "Отне твъде дълго време, за да осъзнаем, че проблемът с бежанците е на цяла Европа, не само на Германия", добави тя под неодобрителните възгласи на част от евродепутатите. В отговор Меркел изрази задоволство, че е разгневила някои хора докато е в Европейския парламент.

Меркел също така подкрепи искането на френския президент Еманюел Макрон за "истинска европейска армия". "Не говоря нищо срещу НАТО, можем да бъдем добавка към Пакта", добави тя. Съгласно нейния план, трябва да се създаде Европейски съвет по сигурност с ротационно президентство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама