Екатерина Захариева: Не може да се прави аналогия между протестите от 2013 г. и сега

10:10, 14 ное 18 / Политика 25 1388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Целта на правителството е четиригодишен мандат и ние имаме такава програма. Наистина всеки има право на свободно изразяване на позиция, включително и чрез протест, но нека да не провокираме ситуацията и да не нарушаваме закона, блокирайки основни пътни артерии", коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред NOVA по повод на протестите в няколко града в страната заради цените на горивата, предложените промени в засраховката "Гражданска отговорност" и финансовото състояние на българите.

„Постоянно получаваме сигнали за изключително недоволни граждани, които чакат с часове, за да се приберат вкъщи. Голяма е разликата в ситуацията от 2013 година и сега. Не може да се прави аналогия. Очевидно много им се иска на опозицията да се получи аналогия със ситуацията при протестите за високите сметки за ток. Тогава протестите в началото бяха спонтанно възникнали, след което, разбира се, подстрекавани с провокации към насилие и организирани агитки, които доведоха до насилие, но както виждате органите на реда правят всичко възможно да не се стигне до това. Всъщност и нашият призив е нека да изразяват своята гражданска позиция, но да го правят така, че да не пречат и на другите права на българските граждани”, подчерта тя.

Захариева коментира и вчерашния доклад на Еврокомисията за напредъка на България. По думите й той показва, че българското правителство, изпълнявайки най-важните приоритети за България, не е забравило и вътрешната политика: „Ако погледнете и ръста на доходите, разбира се, че повишаването им е цел, но и ние трябва да ги изработим тези доходи. Не случайно основна цел е създаването на добра бизнес среда, намаляването на административната тежест, повече време и пари за бизнеса, за да увеличава заплатите, по-малко бюрокрация, така че доходите нарастват по-бързо от цените, според официалната статистика. Що се отнася до цените на петрола, наистина геополитическата обстановка определя ситуацията”.

Вицепремиерът коментира и констатация в доклада на ЕК за медийната ситуация у нас. Тя беше категорична, че правителството и изпълнителната власт по никакъв начин не оказват натиск върху медийната среда в България.Според нея медиите трябва да се саморегулират и самоконтролират.

„Констатацията и ситуацията по отношение на доклада в медийната среда не е приятна. Самият доклад се позовава на други международни организации и изследвания. Първо, натиск никъде не се споменава, а и аз съм убедена, че това не е така. Докладът по-скоро се намеква, че трябва да се предприемат мерки. Заради факта, че всеки опит за промяна ще се тълкува като опит за цензура или за повече регулация, много е важно медиите сами да се саморегулират и много важен е самоконтролът и автоцензурата. Когато натискът влезе в съдебната зала, понякога правосъдието излиза, но от друга страна балансът между това да бъде информирано обществото за това какво се случва и в изпълнителната власт, и в съдебната система и върху това да не се чувстват натискани съдиите прокурорите също трябва да бъде затворен. Правителството и изпълнителната власт по никакъв начин не оказват натиск върху медийната среда в България. Критиката в доклада не е към правителството, а към автоцензурата и самоконтрола от страна на медиите”, обясни тя.

Екатерина Захариева подчерта напредъка на страната ни в редица сектори в сравнение с 2007 година, когато България беше приета в ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама