По-чистата тоалетна на Бил Гейтс

19:00, 14 ное 18 / Любопитно 25 1145 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

Името на Бил Гейтс е добре познато по света и съвсем естествено се свързва с компанията „Майкрософт”. Наскоро, освен с компютърни дейности, милиардерът-филантроп прояви интерес и към развитието на технологиите на тоалетната. Колкото и невероятно да звучи, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е инвестирала повече от 200 милиона долара в изследването и възможностите на уреда. Но защо и какво точно може да се подобри в една тоалетна?


Най-важното е да се разбере колко е необходимо поддържането на чистотата на една тоалетна. С едно бързо търсене в Гугъл, човек може да получи добра представа, но Бил Гейтс има още по-революционно решение. На сцена в Пекин, милиардерът извади буркан с фекалии, обяснявайки, че в малкото затворено пространство могат да се открият близо 200 трилиона ротавируси, 20 билиони бактерии Шигела (много лоши) и 100 хиляди паразитни яйца. Тази информация може би е изключително интересна за някои, но по-любопитно е как се вписва в контекста на тоалетните технологии.


За да получим по-добра представа, въпросът трябва да бъде разгледан в световен мащаб. Според Световната Здравна Организация (WHO), 2.3 милиарда нямат достъп до най-проста канализация. Това води до разпространяването на болести като диария, дизентерия и холера, които са причината за смъртта на стотици хиляди всяка година. Пред БиБиСи, Бил Гейтс коментира, че в по-богатите държави има канализация, където с чиста вода се отмива мръсната, като последната след това е третирана в пречиствателна станция. Появата на нови градски пространства, в които живеят бедни хора е все по-честа, а там подобни канализации липсват. Тяхното построяване е с дата в далечното бъдеще и едва ли в разумен срок ще стане реалност.


Държава-пример с подобни “тоалетни проблеми” е Индия. Дефицитът на въпросното удобство е толкова разпространен, че често срещана картина е човек, който се облекчава на улицата. Разрешаването на проблема с тоалетния въпрос е главното обещание на министър-председателя Нарендра Моди. Но Индия не е единствената държава, чийто ръководител се ангажира с повече и по-чисти тоалетни. В Китай президентът Си Дзинпин също подема подобна инициатива. Това са само два примера за глобалната борба за тоалетни съображения.


Къде точно се намира основателят на „Майкрософт” в тази история? Бил Гейтс помага в ръководството на три-дневно събитие в Китай на тема „Тоалетната и технологиите свързани с нея”. Там, милиардерът представя ново съоръжение, което представя иновативно решение на проблема. Новата тоалетна, обяснена от Бил Гейтс пред Ройтерс, събира течен и солиден отпадък и го подлага на химическо третиране. Въпросното третиране, в повечето случаи, е горене, което оставя вторичен отпадък. Този отпадък, обаче, е пепел, която не само не мирише лошо, но и не е носител на болести. Осен това, огромно предимство пред познатата тоалетна е, че новата е абсолютно самостоятелно съоръжение и не се нуждае от скъпа и сложна канализация.


Въпросът е дали това изобретение ще може да се използва ежедневно в стандартните жилища? Фондацията се надява да инсталира първите “тоалетни-чудо” в училища и кооперации. Това е началният план, докато цената им падне и въпросните съоръжения станат достъпни и за обикновените домакинства. Пред БиБиСи, Бил Гейтс споделя, че тоалетната ще струва само стотици долари, даже дори само петстотин, което е добре, имайки предвид, че няма нужда от допълнителни разходи свързани с построяването на канализации и пречиствателни станции. Въпреки това, началната цена е все още висока, но това е обичайно за нови технологии. Засега изграждането на по-достъпни тоалетни е въпрос на време и може да стане реалност в близко бъдеще.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама