Борисов: Докладът на Еврокомисията кореспондира с най-щедрия бюджет на България

13:05, 14 ное 18 / Политика 25 622 Topnovini
1

Докладът на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка пряко кореспондира с най-щедрия към всички съсловия в историята на България бюджет. Това заяви премиерът Бойко Борисов като изтъкна, че тези пари са налични, благодарение на добрите резултати от борбата с корупцията и контрабандата.

Премиерът цитира казаното от вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс, който във вторник обяви, че ако България продължи по поетия път, мониторинговият механизъм ще отпадне още преди края на мандата на тази комисия. Борисов подчерта, че за първи път от шест точки в доклада, три се затварят и те се отнасят до темите „организирана престъпност” и „съдебна реформа” - нещо, което десетилетия е тормозило българите.

Борисов попита дали с протестите от последните дни „се иска да спре борбата с престъпността” и дали оценката на недоволните, че състоянието в страна е "блато", кореспондира с резултатите от доклада.

Премиерът изрази убедеността си, че когато се запознае с доклада, и холандското правителство би могло да промени позицията си по темата за приемането на България в Шенген.

Той коментира и темата с цената на горивата. И нареди на финансовия министър Владислав Горанов да бъдат изготвени предложения за законови промени, с които да се изяснява на хората кое колко струва в литър гориво за колата им.

„Какво карахме до 1990 г., когато управляваше партията на г-н Радев? Тогава се чакаше по 12 години за кола, караше са само в неделя или събота. Някой ще каже: „Ама и стандартите се промениха”. Ами, като са се променили стандартите, вижте колко сега са горивата и минималната заплата и съответно колко е била при мандата на БСП, когато избраха Орешарски да ги представлява. Има факти, цифри, те са ясни", посочи още Борисов.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани