Район „Възраждане“-СО организира дискусия „Превенция на детската престъпност“

15:25, 14 ное 18 25 997 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По инициатива на кмета на район „Възраждане“-СО Савина Савова се проведе дискусия „Превенция на детската престъпност“, организирана от МКБППМН към СО-район „Възраждане“. Лектор беше  доц. д-р Нина Белова, преподавател в Научноизследователския института по криминалистика и криминология към МВР. Във форума участваха членове на МКБППМН, председатели на УКБППМН, психолози, педагогически съветници, логопеди, помощник-директори, главни учители и членове на Обществените съвети на учебните институции на територията на Столична община.

„Сигурността и опазването на живота и здравето на децата е наша първостепенна грижа. Радвам се когато имам възможност да се срещна със съмишленици, за да представим постиженията си, да обменим успешни практики, а също и заедно да търсим решения на предизвикателствата, с които се срещаме в работата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни“, каза Савина Савова в приветствието си към участниците в дискусията и отбеляза, че в резултат на засилената превантивна дейност на МКБППМН в район „Възраждане“ значително намаляха противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Нямаме деца от Района настанени в социално-педагогически интернати (СПИ) и възпитателно учебни интернати (ВУИ), нямаме и регистрирани рецедиви.

„Детската престъпност е своеобразен социално-правен феномен, който представлява непреходен интерес както за изследователите, така и за цялото общество. Нейната динамика е показателна за състоянието и общественото развитие и до голяма степен зависи от социалната активност на младото поколение. Поради това противодействието на правонарушенията, извършвани от деца, е приоритетна задача на всички институции, работещи с подрастващи“ каза доц. д-р Нина Белова. Тя подчерта, че детската престъпност включва широк спектър от деяния – от сравнително леки простъпки до най-тежки насилствени престъпления и затова превенцията трябва да има широк обхват и с нея да бъдат ангажирани всички институции, които се работят с подрастващи.

Пред присъстващите Белова представи различни изследвания, анализи и данни от полицейската и съдебната статистика, на базата на които се анализират особеностите на детската престъпност и превантивната дейност за ограничаването им – успешни модели и практики.

Секретарят на МКБППМН към район „Възраждане“-СО Цветанка Петкова направи презентация на дейностите, реализирани от Района с цел превенция на агресията, насилието, проявите на омраза, както и противообществени  прояви. В Столична община  и в район „Възраждане“-СО са предприети различи мерки за сигурност и заедно с възпитателните въздействия имат положителни резултати. Цветанка Петкова подчерта, че децата, които учат в училищата на територията на Района са обхванати и нямат негативни деяния, но тези които, живеят на територията му, но учат извън районните училища, все още са извън дейностите на МКБППМН и именно при тях са регистрирани противообществени прояви. Именно към тази група подрастващи ще се разшири дейността на Комисията за превенция на противообществените прояви.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама