Специалисти извършиха уникална операция във ВМА

16:40, 15 ное 18 / Общество 25 493 Topnovini
1
2
3
4

Екип от специалисти извършиха уникална по рода си операция за отстраняване на карцином на 49-годишна жена във ВМА, съобщиха от болницата.

От лечебното заведение отбелязват, че пациентката близо година е лекувана от различни специалисти в страната, като окончателното им мнение е било, че не могат да й предложат адекватно оперативно лечение.

След направен обстоен преглед от ръководителя на УНГ-клиниката във ВМА професор Венцислав Цветков и екипа му, жената е диагностицирана с карцином, обхващащ ушния канал, средното ухо, мастоида, вътрешното ухо, черепната база, темпоро-мандибуларната става, паротидната жлеза и съдово-нервния сноп на шията.

"Отстраняването на такъв вид тумор е крайно сложно и рисково, тъй като ангажира лицевия нерв, големите съдове на шията и близко разположените мозъчни обвивки", коментира професор Цветков.

Направена е и консултация с водещия специалист в областта на лицево-челюстната хирургия доцент Николай Янев, който се ангажира за съвместна оперативна интервенция с екипите на ВМА.

В рамките на 12-часова операция туморът е бил отстранен изцяло и била извършена реконструкция на големия дефект на шията, като за целта бе използвана тъкан от гръдния мускул на пациентката. Тя се възстановява нормално.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани