46 водещи производители на вино и храни показват продукцията си в Стария град

17:00, 18 ное 18 25 2007 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Туристи от цяла България, Англия, Франция, Русия и Швеция пристигат в Пловдив специално за фестивала „Дефиле на младото вино“ от 23 до 25 ноември в къщите на Стария град. По традиция в неповторимата атмосфера на архитектурния резерват водещи винопроизводители и производители на храни ще представят продукцията си, а форумът ще бъде съпътстван с интересни събития – танцови спектакли, презентации, премиери на филми, различни работилници и изложби.

През 2018 г. се отчитат рекорден брой участници – 46 производителя. Тази година ще имаме възможност да опитаме вината на 36 винарски изби, от които 6 за първи път участват в дефилето. Рекорден е и броят на съпътстващите храни – 10 производителя ще ни ободряват с храна и напитки, различни от винения еликсир.

По повод 10-годишния юбилей на фестивала събитието ще протече с кауза в подкрепа на образованието и по-специално на студенти, обучаващи се в направления на производствените процеси в хранително-вкусовата промишленост и туризма. 5% от приходите на фестивала ще бъдат инвестирани в поощряването на някои от най-изявените студенти от специалностите винопроизводство, кетъринг и туризъм от Университета по хранителни технологии – Пловдив. Всяка година студентите участват във фестивала като доброволци.

„Дни на младото вино“ ще съпътстват фестивала през цялата последна седмица на ноември с различни културни прояви в градска среда, повечето от които с вход свободен за посетителите. Тази година в нея са включени образователни филми, рисуване с вино, урок по дегустация, музикално-танцова програма.

В петък по традиция в 13 часа започва Дионисиевото шествие от площада пред Общината. След кратка програма танцьорите и музикантите от ансамбъл „Тракия“ ще ни поведат към Стария град, където ще се състои откриването на фестивала от официалните лица и музикално-танцовата програма на ансамбъла. След това ще се снимаме със забавните табелки, които организаторите са подготвили специално за любителите на виното. В събота и неделя ще правим йога упражнения с Фам и вино в ръка, ще се докоснем до сладкарското изкуство със сладкарница „Молле“ и ще си направим бургер по наш вкус с Мавруда BBQ.

Дегустациите в трите дни ще са в: петък, 23 ноември – 14-18 ч., събота, 24 ноември – 11-18 ч., неделя, 25 ноември – 11-17 ч.

Посетителите ще могат да закупят жетони за дегустация на входа на всяка къща от фестивалните локации. Един жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, ще се предлагат на покупна цена заедно с жетони: 4 жетона- 2 лв., 12 жетона - 6 лв., чаша с 8 жетона - 8 лв.

В събота, на официалната вечеря „Вечер на майсторите на виното”, ще се обявяват наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента, определен от дегустационната комисия в 7-членен състав, който се провежда в Университет по хранителни технологии от представители на академичната професионална общност, технолози-енолози и сомелиери. Оценката на потребителите е в отделна класация, като за целта желаещите, попълвайки анкетни карти, дават своя глас за най-добрите вина, а някои от тях след изтеглянето на томбола получават награди - бутилки селектирано младо вино, брандирани тирбушони и др. Тази година ще бъдат връчени и плакети за почетен участник на винопроизводителите, подкрепили фестивала от първите му издания до предстоящото 10-то издание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама