Картина на Дейвид Хокни постави рекорд за най-скъпа продажба

11:20, 16 ное 18 / Любопитно 25 1157 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Известната картина с плувния басейн на британския художник Дейвид Хокни беше продадена на търг за 90.3 млн. долара. Това беше и най-скъпопродадената творба на жив художник в историята на изкуството.

Предишният рекорд се държеше от Джеф Коонс, чиято картина “Balloon Dog (Orange)” беше купена за 58.4 млн. долара през 2013.

"Рядко може да кажем, че това е най-добрата възможност да се закупи най-добрата творба на един художник", заяви вицепрезидентът на пост-военното и съвременно изкуство в галерия "Кристи" Ана Мария Селис, цитирана от БГНЕС.

В картината, интелигентно облечен мъж стои на ръба на басейна, поглежда към човек, който плува в басейна на фона на идилична планинска гледка. Първият мъж е бившата любов и муза на Хокни Питър Шлесингер, който бе един от неговите студенти в университета в Калифорния. Творбата датира от периода на раздяла между двамата, като идващият плувец вероятно е новата любов на Питър.

От "Кристи" не пожелаха да разкрият името на продавача, но според световните агенции става въпрос за британския билионер Джо Люис, който е собственик на Тависток Груп, лондонския представител на Висшата лига Тотнъм Хотспър, като според списание "Форбс" богатството му е оценено на 5 млрд. долара.

Най-скъпото творение в историята на изкуството беше картината на покойния гений Леонардо да Винчи "Salvator Mundi", която беше продадена през миналата година за сумата от 450.3 млн. долара отново в "Кристи" в Ню Йорк.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама