Стартира проект Топъл обяд на БЧК - Варна

11:00, 17 ное 18 25 1667 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БЧК - Варна започва проект „Топъл обяд“ за учебната 2018/2019 г. в ОУ „Хр. Ботев“, кв. „Аспарухово“, гр. Варна

На 19.11.2018 г., от 11:30 часа в ОУ „Христо Ботев“, кв. „Аспарухово“, гр. Варна стартира проект „Топъл обяд” в рамките на Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК. По време на проекта в продължение на 106 учебни дни за 50 ученика от семейства в уязвимо положение е осигурен топъл обяд.

Учениците са подбрани от училищна комисия, в партньорство с Бюрото за социална закрила при ДСП Варна, по критерии, посочени в Правилника на БЧК за предоставяне на храна на ученици и записани в проекта въз основа на следните критерии:

ученици, чийто среден общ месечен доход на член от семейството е под 80% от МРЗ за страната
сираци, полусираци или деца на самотни родители;
ученици с физически или психически увреждания;
ученици с безработни родители/ настойници/попечители;
ученици с родители/настойници/попечители с увреждане;
както и ученици от семейства, пострадали при бедствена ситуация или авария.

Това са деца, редовно посещаващи училища, които са в риск по един или повече от посочените критерии.
Решението на ОблС на БЧК Варна за реализиране на проекта в това училище бе взето въз основа на отчитане на обстоятелството, че то е с местонахождение в кв. „Аспарухово“, където през 2014г. имаше тежко бедствие. В предходни учебни години, в същия район и квартал на Варна, програмата е реализирана в СУ „Л. Каравелов“ /2015/2016/ и ОУ „В. Левски“ /2014/2015/. На вниманието на БЧК Варна и към настоящия момент продължава да е ангажираността за пълно възстановяване на района и подкрепа на учащата младеж в него.

Проектът на ОблС на БЧК Варна за уч. 2018/2019г., на обща стойност 14 310 лв., е одобрен от НС на БЧК и се осъществява благодарение на фондонабиране чрез националната Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК и собствено фондонабиране във Варна за програма „Топъл обяд”.

Наред със социалната подкрепа за хранене, което е финансово обезпечено, проектът предвижда и съпътстващи дейности – подкрепа на учениците в уязвимо положение с дрехи и учебни пособия от хуманитарни помощи и дарения; развиване на умения по ПДП и за превенция на водния травматизъм.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама