Пет храни, които ни правят щастливи

20:30, 31 дек 18 25 2451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Храната е нужна не само за развитието, растежа и поддържането функциите на организма. Тя влияе и на настроенията ни. Затова не е учудващо, че някои продукти ни правят щастливи.

Вижте пет храни, които ни правят щастливи.

Овесени ядки

Овесените ядки могат да ни накарат да се усмихваме, защото когато похапваме от тях, тялото изпраща аминокиселината триптофан към мозъка, а той отговаря със серотонин – невротрансмитер, който ни кара да се чувстваме спокойни и доволни. Те са идеалното решение, когато имаме проблеми и ни трябват сили, за да се справим.

Шамфъстък

Само една шепа от него понижава стреса. В шамфъстъка има фибри, антиоксиданти и ненаситени мастни киселини, а всички те свалят високото кръвно. Експеримент на университета „Пен” показал, че дори 100 грама успокояват ефектите от стреса при студенти, явяващи се на изпит по математика.

Мляко

Не е случайно, че топлото мляко ни помага да заспим. Млечните белтъчини намаляват чувството за тревожност и раздразнение. Калцият отпуска мускулите и нормира кръвното налягане. Според д-р Сюзан Клайн, автор на книгата „Диетата на доброто настроение”, е добре да си създадем ритуал, преди да заспим - да затоплим чаша мляко, да добавим какао и малко стевия. Сладките сънища са гарантирани.

Авокадо

Авокадото съдържа много полезни мазнини и калий, които поддържат рецепторите в мозъка чувствителни към хормона на доброто настроение серотонин.

Шоколад

Шоколадът има стимулиращ ефект върху тялото ни заради кофеина, захарта и комбинацията от мазнини. Те повдигат нивото на хормоните на щастието ендорфини и водят до това, което учените наричат „върховно мозъчно щастие”. Едно-две парченца тъмен шоколад на ден намаляват риска от инсулт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама