С какво са се хранили най-известните столетници в света

21:00, 29 дек 18 / Любопитно 25 1592 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хранителните навици на някои от най-известните столетници показват, че здравословното хранене далеч не е гарант за достигане до преклонна възраст. Някои от дълголетниците са хапвали смело шоколад, тесто и месо, но въпреки това са доживели до дълбока старост. Други обаче са се грижили стриктно за хранителния си режим. Ето няколко любопитни факта за хранителните навици на известни дълголетници, събрани от Lifestyle.bg.

Франсиско Нуньес Оливера

Най-възрастният мъж на планетата почина в началото на тази година на 113-годишна възраст. Роднини на родения на 13 декември 1904 г. Франсиско отдават дълголетието му на диетата, която си наложил - зеленчуци от собствената му
градина и чаша червено вино всеки ден.

Кралица Елизабет I

Кралица Елизабет I умира на 101 години през 2002 г. Нейни близки разкриват, че менюто й е включвало основно риба и зеленчуци. Задължително е консумирала сьомга два пъти седмично и други разнообразни морски деликатеси още два пъти в седмицата. Месото, което се поднасяло на нейната трапеза, било само телешко.

Хендрике ван Андел-Шипер

Холандката Хендрике ван Андел-Шипер, която доживя до 115 години, по думите й дължи дълголетието си на порция херинга и на пълна чаша портокалов сок всеки ден.

Жана Калман

Жана Калман се смята за най-стария човек живял на Земята. Тя е включена в Книгата на рекордите на Гинес. Умира през 1997 г. на 122 години. До 100-годишна възраст е карала колело. Любопитен фаст е, че Калман е обичала много шоколада. Тя е започвала деня си с капучино и кроасан с течен шоколад. Изяждала е по 1 кг шоколад седмично и никога не се е лишавала от мазни храни, включително свинско месо, зехтин и маслини.

Анна Мария Робъртсън (Баба Моисей)

Художничката умира на 101 години като до последно рисува. Тя се е хранела предимно с въглехидрати, като много обичала тестени изделия. Зеленчуковата пица е присъствала поне по няколко пъти в седмичното й меню.

Ървинг Берлин

Композитор, починал на 101 години, през 1989 г. Като човек на изкуството е обичал вкусната храна. Предимно се е хранел с месо и зеленчуци. Не е обичал да яде плодове, въпреки че си го е налагал заради полезните свойства.

Боб и Долорес Hope

И двамата съпрузи са столетници. Боб умира през юли 2003 г. на 100-годишна възраст, а Долорес - през септември 2011 г., на 102. Винаги са се хранили по 5 пъти на ден, а храната в чиниите не е надвишавала една шепа. Както е споделяла Долорес, "Ядем всичко, но гледаме да бъде балансирано и никога да не заспиваме преяли".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама