10 години затвор грозят шефа на "Нисан"

10:10, 20 ное 18 / Свят 25 1323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководителят на японския автомобилен концерн "Нисан" Карлос Гон е заплашен от 10 години затвор и глоба от почти 89 000 долара, съобщи агенция "Киодо", цитирана от БГНЕС.

Арестуваният за укриване на доходи ръководител на японския автомобилен гигант „Нисан“ Карлос Гон е използвал пари на компанията, за да си купува елитни имоти в чужбина. Това съобщи водещият японски бизнес вестник „Никей“, който се позовава на източници от корпорацията.

С тази информация разполага и следствената група на Токийската прокуратура, която води разследването. Според тези данни през 2010 г. Гон е създал офшорна компания в Холандия, която е инвестирала в чужбина. Нейният капитал е бил в размер над 53,3 милиона долара и е бил внесен напълно от „Нисан“.

Фирмата не се е занимавала с инвестиционна дейност, но е придобила луксозни имоти в Рио де Жанейро и Бейрут. Те са били използвани безвъзмездно от Карлос Гон. За покупката, издръжката и ремонта на тези имоти „Нисан“ е платил почти 18 млн. долара. Детството на Гон е свързано с Рио и Бейрут.

Акциите на японския автомобилен концерн „Нисан“ се сринаха при откриването на борсовата търговия в Токио на фона на скандала с ареста на Карлос Гон. В първите минути на търговията акциите на „Нисан“ поевтиняха с 6,25% до 943 йени, което е най-ниският показател през тази година.

Токийската прокуратура задържа Гон и члена на Борда на директорите на компанията Грег Кели по подозрение, че са нарушавали многократно японското финансово законодателство. По-конкретно, Гон и Кели се подозират, че умишлено са занижавали информацията за техните доходи с цел избягването на плащането на данъци. В периода от 2011 до 2015 г. те са занижили данните за своите доходи с почти 50 милиарда йени /около 446,4 милиона долара по текущия курс/.

От "Нисан" признаха, че повдигнатите обвинения са правилни и обещаха да уволнят Гон и Кели на предстоящото заседание на Борда на директорите на корпорацията. То ще се състои на 22 ноември.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама