Социолози вещаят предсрочни избори в сутрешните блокове

09:50, 20 ное 18 / Политика 25 1398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Не виждам голяма многочисленост на този протест. Не разбирам за какво се борят тези хора. Всичко започва да става все по-объркано. Според мен недоволството предизвиква все по-негативни настроения в обществото", коментира Георги Харизанов от Института за дясна политика пред Нова телевизия. 

Според социолога Андрей Райчев протестът става хроничен и може да продължи много дълго. “Недоволството на улиците не е толкова масово, но то е подкрепено и от хората пред телевизорите, добави Райчев. По неговите думи зад протестиращите не стои конкретна политическа сила, която да ги организира. Самият протест е против всички. 

Харизанов е на мнение, че обществото вижда, че няма друг вариант за сериозно и качествено управление. Според него исканията на протестиращите няма как да са насочени директно към политиците, особено тези, които касаят увеличението на заплатите в частния сектор. 

"Не мисля, че нещата ще се разминат без нови избори. Те няма да дадат някакво радикално изместване дори и БСП да победи ГЕРБ. Въпросът е дали е възможно да се възстанови доверието на народа в управляващите", смята Райчев.

“Правителството ще падне преди евроизборите”, заяви политологът Мария Пиргова пред bTV. Тя допълни, че управляващите ще направят всичко възможно да не подаде оставка.

„Предполагам, че тези месеци ще се употребят за политически договорки между партиите и ще вървим на два вида избори на евроизборите”, коментира Пиргова.

Политологът Даниел Смилов посочи, че големият въпрос е дали правителството ще изкара до евроизборите, а причината е раздорът в коалиционния партньор – „Обединени патриоти”.

„Единият формат е между ГЕРБ и ДПС, като скрит партньор, който ще подпомага правителството. Друг формат е ГЕРБ и патриотите, но те сега са пръснати на различни страни и очевидно не е възможно. Третият формат е малцинствен – ГЕРБ с подкрепа от Марешки и ДПС. Това не е решено и се създава чувство за слабост. От началото на този политически сезон, ние всяка седмица обсъждаме дали кабинетът ще оцелее”, заяви Смилов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама