Проучване: Все повече българи ще участват в Черния петък

17:00, 20 ное 18 25 2024 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В България Черния петък е един от най-важните събития за пазаруване през годината. През тази година се пада на 23 ноември, както обикновено в петък.

Традицията, първоначално известна само в САЩ, от няколко години придоби популярност буквално по целия свят. В страната ни за съществуването на Черния петък знаят повече от 60% от запитаните в анкета на сайта black-friday.global, където вече няколко години се следят тенденциите по темата.

Черният петък се счита за феномен, което не е без причина. Според данните на Google през последните пет години интересът на интернет потребителите към това събитие се е увеличил повече от два пъти. 

В българските магазини Черният петък започва да навлиза едва от 2013 година и през последните пет години популярността на тази разпродажба нараства динамично. Както показват резултатите от проучването, 43% от българите ще участват в чернопетъчните разпродажби (това е с 11% повече от миналата). При това повечето купувачи (42%) ще търсят изгодни предложения само в търговски центрове, а 28% предпочитат онлайн пазаруването.

30% от купувачите няма да се задоволят само с един канал за продажби, а ще се опитат да се възползват от отстъпки както онлайн, така и офлайн. Трябва да се отбележи, че броят на тези напреднали купувачи в сравнение с миналата година е нараснал почти 3 пъти.

Никой не трябва да се изненадва, че в много страни именно ноември е месецът, който носи най-голяма печалба на продавачите. Смята се, че ноемврийският дял в годишните обороти достига до 20%, а нашите вътрешни данни показват, че в някои държави, като Великобритания, Гърция и ЮАР, всяка трета онлайн транзакция се извършва през ноември.

Българските търсачи на отстъпки планират да похарчат по време на Черния петък средно 410 BGN (246 USD). Това е по-малко от американците или канадците (515 USD и 488 USD съответно), но повече от германците (239 USD) и руснаците (136 USD).

Всяка година в световната преса се появяват съобщения за тълпи от купувачи, щурмуващи магазините за електроника. Въпреки това, според резултатите от проучването, търсачите на отстъпки се интересуват повече от дрехи, отколкото от електроника. Техниката се оказа само на второ място сред анкетираните. Към книгите, спортните стоки и бельото се проявява най-малък интерес.

Черният петък е известен със своите значителни отстъпки в цените, достигащи до 80 – 90%. Въпреки това, че количеството стоки за символичен 1 лев или с 90% намаление е много ограничено, участниците в чернопетъчните продажби могат да разчитат на действително големи намаления. Според статистиката за Черен петък 2017, най-голямата полза от Черния петък получават американците, канадците и украинците – в тези страни средната отстъпка в онлайн магазините за последния петък на ноември възлиза на 66 – 68%, а средностатистическата отстъпка за целия свят е 55 %.

В българските онлайн магазини средната отстъпка е „само“ 51%, което, предвид прогнозираните разходи на българите по време на Черния петък 2018, може да донесе икономия от 427 BGN.

Още подробности от проучването можете да прочетете тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама