“Тренд”: 71% от българите оценяват негативно работата на парламента

11:25, 20 ное 18 25 1100 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една пета от всички запитани оценяват положително парламента, докато 71% са на обратното мнение. Това показва последното проучване от индекса „24 Тренд“, направено в периода 6 – 12 ноември сред 1 004 пълнолетни граждани.

Сравнително по-добри са оценките за правителството, като 28% го оценяват положително срещу 62%, които дават отрицателна оценка. При президента не се наблюдават чувствителни разлики, като при него 26% дават отрицателни оценки срещу 59% положителни.

Отчита се и ерозия в обществената подкрепа към основната управляваща партия, като дистанцията между нея и БСП се скъсява достигайки 1,3% в полза на ГЕРБ. Скандалите около “Обединени патриоти” в последния месец оказват влияние върху електоралните стойности на коалицията, като те свиват своята подкрепа от 5,5% през октомври до 4,2% през ноември.

В контекста на засилената активност на българската прокуратура в последните месеци, тествахме и оценката за работата на основните силови институции. Не буди изненада, че отрицателните оценки превишават повече от два пъти положителните при всяка една от опциите. С най-ниски оценки за работата си се ползва Висшия съдебен съвет (13%), но и дейността му е най-непозната за интервюираните. Министерството на правосъдието събира само 15% положителни оценки. Няколко процентни пункта по-висока оценка респондентите дават на работата на Съда (20%), прокуратурата (21%) и Министерството на вътрешните работи (26%).

Основният проблем в съдебната система, който събира три пъти повече посочвания, в сравнение с втория в класацията е корупцията. Липсата на независимост и политическото влияние се нарежда на второ място с 9% следвано от бавната работа на съдебната система (7%) и неадекватното законодателство (5%).

Институцията, от която гражданите очакват действия за подобрение на съдебната система като цяло е Министерството на правосъдието (38%), следвана от съдиите (31%), главният прокурор (28%), Висшият съдебен съвет (26%), прокурорите (24%), Народното събрание (23%) и правителството (20%).

Три четвърти от българите смятат, че политиците оказват натиск върху работата на съдебната система и само 8% са тези, които са на обратното мнение. А основният фактор, който влияе върху решенията на българския съд са корупцията (36%) и политическото влияние (32%), докато законите и справедливостта са съответно с 10% и 4%.

На приблизително три равни части са разделени в мнението си интервюираните затова дали трябва да се увеличат или да се намалят правомощията на прокуратурата. 31% са на мнение, че трябва да се увеличат, за да се подобрят резултатите, докато 35% са на мнение, че не трябва да се увеличават, защото и сега са достатъчни. 34% пък не знаят или не могат да преценят.

Не предизвиква изненада сериозната подкрепа за последните акции на прокуратурата срещу български бизнесмени, като 81% от всички запитани ги подкрепят, като сред тях малко над половината (51%) напълно ги подкрепят. Само 10% пък остават скептични към действията на прокуратурата. Приблизително същият процент (83%) са на мнение, че прокуратурата трябва да продължи с такъв тип акции.

Скептицизмът към крайните резултати под формата на ефективни присъди е огромен. 60% смятат, че няма да има ефективни присъди, докато само 16% смятат, че ще има.

В контекста на убийството на журналиста Виктория Маринова се повдигна и въпроса дали е справедливо при самопризнание обвиняемият да получава по-лека присъда, като тук 62% смятат, че това не е справедливо, докато 17% са на обратното мнение.

Близо три четвърти от всички запитани пък са на мнение, че българските народни представители не трябват да се ползват с имунитет и само 14% смятат, че депутатите трябва да се ползват от това право.


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама