Кога човешкото тяло гори най-много калории?

18:00, 25 ное 18 25 2033 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според съвременната наука, кога ядем и кога лягаме да спим също е от значение. Един от основните проблеми обаче е как да се изследва влиянието на споменатите фактори, а именно - как да се изолира влиянието на телесните циркадни ритми върху ритмите на „часовника“ (социално дефинираното време)?

Учени от Harvard Medical School, Women’s Hospital и Penn State University, са намерили начин да изследват съответните процеси и да определят кога човешкото тяло гори най-много калории.

За целта, екипът провежда необичаен експеримент върху 10 доброволци, 5 мъже и 5 жени, които в продължение на 37 дни е трябвало да живеят в лабораторни условия, ограничени от всякакъв достъп до външната среда, часовници, телефони и интернет. Допълнително, приемът на храна също е бил стриктно регулиран, както и се е внимавало участниците да не се въвличат в активности, които биха стимулирали допълнително горенето на калории.

Регулирайки, освен всичко и режимите на сън, учените установяват, че количеството енергия, използвано за поддържане на основни функции като дишането или мозъчната активност, се поддържа от циркадните ритми – вътрешният хормонален цикъл, който ни информира, когато трябва да се подготвим за леглото и кога да се събудим.

Според резултатите, публикувани в Current Biology, телесната температура на доброволците е най-висока по време на биологичния следобед (което означава, че тогава са горили най-много калории) и е най-ниска през биологичната нощ. Учените също така откриват, че тялото изглежда предпочита за гориво въглехидратите сутрин, а мазнините вечер.

Екипът споделя, че телата изпълняват оптимално функциите си, когато режимите на хранене и сън са консистентни. Това обяснява защо хора с по-нестандартни работни смени имат склонността да трупат килограми – дисбалансът взима своите жертви. Бъдещите планове на изследователите е да се проучи как апетитът и реакцията на организма към храната варира в зависимост от времето на деня, както и как сънят влияе върху тези процеси.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама