СГП няма да образува производство срещу Таско Ерменков

16:15, 20 ное 18 / Политика 25 805 Шрифт:
Topnovini

След извършена проверка, Софийска градска прокуратура (СГП) отказа да образува досъдебно производство срещу народния представител Таско Ерменков за разпространена от него информация чрез Facebook за качеството на водата в София.

Проверката е извършена по повод постъпил сигнал от народните представители Тома Биков и Данаил Кирилов.

В хода й е установено, че на 19-ти май тази година в публичния си профил в социалната мрежа Facebook Таско Ерменков споделил информация, получена от трето лице, че питейната вода в гр. София е заразена и/или отровена, поради което съществува сериозна огромна опасност за живота и здравето на софиянци.

Публикацията била съпроводена с апел от страна на Ерменков институциите да вземат отношение по така постъпилата информация и ако това е фалшива новина, да я оборят.

По-късно същия ден той публикувал отново чрез своя профила във изявление на пресаташето на “Софийска вода”,  в което се отричало водата на София да е замърсена или отровена.

Междувременно множество граждани се запознали с публикацията и споделили лично или чрез интернет съобщения, че са узнали тази информация и от други неофициални източници.

След обстоен анализ на интернет активността на Таско Ерменков по темата, както и на съдържанието на правната норма на престъплението по чл. 326 от НК /подаване на неверни повиквания и заблуждаващи сигнали за опасност/ е установени, че действията на Ерменков не попадат в приложното й поле.

По своя характер публикуваното от него съобщение на личния му профил не представлява заблуждаващ сигнал за тревога, а се касае до субективна интерпретация и оценка на автора за коментираните обстоятелства.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама