Монтана предприема ефективни мерки за чистотата на въздуха

13:50, 21 ное 18 25 916 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Част от домакинствата в Монтана ще бъдат късметлии да заменят печките на дърва и въглища с отоплителни системи на пелети или природен газ. Това ще стане възможно по две европейски програми. Началото е през следващата година, а внедряването на новите системи ще продължи няколко години, каза кметът Златко Живков.

Около 60 процента от домакинствата се топлят с печки на твърдо гориво. Анализът на качеството на въздуха показва, че основен замърсител на атмосферния въздух е битовото отопление. За натрупването на фини прахови частици и бензопирен във въздуха само 2,41 на сто се пада на автомобилния трафик и едва 0,51 % на промишлеността, отчетоха експертите.

„За да създадем здравословни условия за живот и да опазваме околната среда ще подмением печките на твърдо гориво със системи на алтернативни екогорива”, заяви зам.-кметът Диман Георгиев.

Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държания бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

Предоставената безвъзмездна финансова помощ за проекта е на стойност 182 672 лева, от които 155 271,20 лева от Кохезионния фонд на Европейския съюз и 27 400,80 лева от държавния бюджет на Република България.

Стратегическата цел на проекта е да се осигури здравословна среда за живот на населението и висока степен на защита на околната среда, пише ''24 часа''.

По програма „Лайф” 500 домакинства ще получат безвъзмездно начална сума от 1100 евро, за да сменят отоплението си.

„Вместо печките на дърва и въглища част от жителите ще получат газов котел или такъв на пелети. 50 семейства ще участват в самото начало на програмата експериментално. Тази програма ще продължи 5 години.”, обясни Георгиев.

Към общината ще бъде създаден специален инспекторат, който да наблюдава районите, където има сигнали, че се горят отпадъци. При съвместни проверки с екоинспекцията ще бъдат налагани санкции. Предвижда се да има и две системи за ранно предупреждение за замърсяване на въздуха в Монтана.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама