Учители искат въвеждане на оценки за дисциплина и възпитание

15:10, 21 ное 18 25 1032 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За въвеждането на оценка за дисциплина и възпитание в училищата настоява синдикатът на учителите към КТ "Подкрепа", съобщи във Велико Търново Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование".

Той уточни, че се водят разговори с Министерството на образованието задължителната оценка да бъде част от Стратегията за възпитанието в българското училище, която експерти от министерството разработват. По думите му до месец се очаква стратегията да влезе в сила, но от синдиката смятат, че е важно тя да стане реална политика.

"Оценката трябва да участва в балообразуването, за да има тежест и да изпълни превантивната си функция за предотвратяване на агресията в училище", казаха специалистите от синдиката, цитирани от БТА. Те уточниха, че подобна оценка, наречена по различен начин, съществува в европейските образователни системи, с изключение на Финландия.

Сред приоритетите, според него, трябва да бъде подобряването на състоянието на физкултурните салони и на специализираните кабинети и лаборатории, трябва да бъде въведен едносменен режим и качествена целодневна организация на учебния процес, както и да се минимализират административните задачи на учителите, за да имат повече време за работа с децата.

От синдиката ще продължат да настояват за промени в Закона за образованието, които предвиждат мандатност на училищните директори.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама