Македония не се отказва от искането си за екстрадиция на Груевски

12:40, 22 ное 18 / Свят 25 1221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македония ще поиска от Унгария да оттегли решението за убежище на Никола Груевски и не се отказва от искането за екстрадиция, заяви министърът на правосъдието Рената Дескоска, цитирана от БГНЕС. Нейният унгарски колега Ласло Трочани пък заяви, че унгарското правителство изключва възможността за екстрадиране, докато правителственият говорител Миле Бошяковски подчерта, че Груевски ще се върне в Македония и ще излежи присъдата.

"Правителството обмисля и ще вземе решение да изпрати искане за оттегляне на решението за убежище на Никола Груевски, позовавайки се на това, че решението е взето въз основа на информация за определени факти, които не са реални. В такъв случай държавата има право да отмени решението", каза вчера Дескоска.

"Също така, гледайки унгарския закон, тези, които получават убежище, ако в същото време не получат гражданство или статут на постоянно пребиваващ, решението за убежището им се преразглежда на всеки три години. Така че, ако Груевски не получи гражданство, тогава решението, дори и да не бъде преразгледано по искане на правителството, би трябвало според унгарските закони да бъдат преразглеждано на всеки три години", поясни Дескоска.

Дескоска добави, че досега с Унгария не са имали проблем около екстрадирането в нито един случай и че Унгария никога не е използвала като аргумент нито ситуацията в затворите, нито съмненията си за дейността на съдебната система, за да откаже екстрадиция.

"Това не е първата екстрадиция, която искаме, но се надявам, че няма да бъде първата, която ще бъде отхвърлена", каза Дескоска, цитирана от МКД.

"Нашият опит в практическото право потвърждава, че няма основания да се отказва екстрадиция", каза министърът на правосъдието.

В молбата за екстрадиция са изброени всички процедури, които в момента стоят пред съдебните органи на Македония. Това са общо десет процедури, едната от които е законно завършена, а всички останали са в ход.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама