Варна е готова за зимата

17:00, 22 ное 18 25 1292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заседание на Съвета за намаляване риска от бедствие и Общинския съвет за сигурност бе проведено днес в Община Варна с единствена точка – проверка на готовността за зимния сезон.  По данни на метеоролозите дните около Коледа във Варна ще бъдат без снеговалеж, по-ниски температури се очакват около Нова година. В началото на 2019 г., през януари и февруари, синоптиците прогнозират по-меко време от обичайното.

Четири фирми са ангажирани с поддръжката на уличната мрежа при зимни условия. Представители на фирмите обявиха, че имат готовност за реакция при снеговалеж – разполагат с необходимата техника, осигурени са инертни материали, изготвени са оперативни планове. Всяка от фирмите трябва да разполага за дежурствата с минимум 5 броя машини, с дежурен диспечер и шофьори.  При необходимост имат задължение да осигурят допълнително оборудване – мини челни товарачи, багери, фадроми.

До края на месец ноември ще бъде извършена проверка за готовността на фирмите на място, заяви Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна.  

Училищата и детските градини,  детските ясли и социалните звена в Община Варна са осигурени с отопление, медикаменти и хранителни продукти. Доставени са сол и пясък. Приютът за временно настаняване може да приеме до 100 души, като в момента в него са настанени 36 лица.  Изготвен е списък с хората, които са на хемодиализа, за подкрепа при необходимост.  

Автобусите са подготвени за зимата,  извършен е инструктаж на водачите, фирмата разполага с машини и пясък за почистване и обезопасяване на паркинга на дружеството.  От „Енергопро“ обявиха, че са осигурени 10 екипа за 24-часови дежурства, има и дежурна аварийна група.  От „ВиК-Варна“ докладваха, че са проведени мероприятия за подготовка на работа в есенно-зимни условия. Направена е профилактика на основните главни водопроводи. Областната дирекция на МВР-Варна има изготвени планове и е готова за обезпечаване на движението на МПС.

Представители на районните кметства заявиха, че са сформирани комисии, които осигуряват и контролират дейностите по зимната поддръжка.  Има готовност за приоритетно обработване на подходи към училища, детски и медицински центрове в снежни условия.  

До края на месеца трябва да бъде проведена среща между представители на фирмите, изпълняващи почистването на уличната мрежа при зимни условия, с комисиите в районните администрации. „Целта е подобряване на контрола и отчитане на извършената работа при снегопочистването. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама