ООН: Парниковите газове в атмосферата са с нови рекорди

20:20, 22 ное 18 / Свят 25 1231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нивата на парникови газове в атмосферата, основен двигател на изменението на климата, са достигнали нов рекорден връх, съобщиха от ООН, като предупредиха, че времето за действие е приключило.

"Без бързото намаляване на емисиите на въглероден двуокис и други парникови газове изменението на климата ще има все по-разрушителни и необратими въздействия върху живота на Земята. Прозорецът на възможност за действие е почти затворен", заяви ръководителят на Световната метеорологична организация Петери Таалас.

Бюлетинът за парникови газове, годишният доклад за атмосферните условия, проследява съдържанието на опасни газове в атмосферата в периода след индустриалната епоха (от 1750 г.), предава АФП. Тазгодишният доклад, който обхваща данните за 2017 г., сочи концентрация на въглероден двуокис от 405,5 части на милион (ppm). Това е ръст в сравнение с 403,3 ppm през 2016 г. и 400,1 ppm през 2015 г. "Последният път, когато Земята преживява подобна концентрация на въглероден двуокис, е било преди 3-5 милиона години, когато температурата е била по-топла с 2-3 градуса", каза Таалас.

В допълнение към емисиите на въглероден двуокис, агенцията на ООН също така подчерта нарастващите нива на метан, азотен оксид и друг мощен озоноразрушаващ газ, известен като CFC-11.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама