ЕС и Лондон се договориха по политическата декларация за Brexit

15:55, 22 ное 18 / Свят 25 1202 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз и Великобритания се договориха за рамката на бъдещите си отношения. Т.нар. „политическо изявление“ ще бъде част от постигнатото споразумение за Брекзит, което лидерите на Съюза ще трябва да одобрят на извънредна среща на върха в неделя в Брюксел. Посланиците на страните от Евросъюза обсъждат този следобед в Брюксел черновата на документа.

Спорните въпроси в него са свързани със статута на Гибралтар и с правилата за риболов на европейците в британски води.

Германия настоява всички отворени въпроси да бъдат изяснени до неделя.

ЕС е направил почти всичко по силите си за постигането на задоволително споразумение за Брекзит, а Великобритания е мястото, където по-нататъшни дискусии по въпроса са най-необходими, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс. На конгреса на германската асоциация на работодателите Меркел заяви, че ще направи всичко възможно, за да има споразумение за Брекзит, защото едно хаотично напускане на Великобритания би помрачило бъдещите отношения между ЕС и бившата страна членка.

"Ще направя всичко възможно, за да бъде постигнато споразумение. Нерегулиран Брекзит е възможно най-лошият вариант, не само за икономиката, но и за психологическия климат на бъдещите ни отношения. Вече щяхме да имаме споразумение, ако не беше ирландската граница", заяви Ангела Меркел.

Британският премиер Тереза Мей ще пристигне в Брюксел още в събота за нови разговори с Жан-Клод Юнкер в навечерието на срещата на върха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама