Агенция за медицински надзор ще обедини Фонда за лечение на деца и Агенцията по трансплантация

18:30, 22 ное 18 / Политика 25 1471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще бъде създадена нова мегаагенция в здравеопазването - това беше решено с приетите на второ четене реформи в сектора от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Тя ще обединява одит, агенцията по трансплантации и функцията за лицензиране на болниците.

Според БСП това ще доведе до проблеми в здравеопазването, защото ще създава условия за бягство от отговорност - само със смяната на ръководството на ведомството, ще бъдат потушавани проблеми. "Червените" определиха решенията като незаконни и заговориха за сезиране на Конституционния съд. Вносителите от Министерството на финансите не коментираха предлагания текст.

Едни от малкото корекции, които управляващите решиха да предприемат между първо и второ четене, се отнасят до исканията на Лекарския съюз парите за здраве да не могат да бъдат прехвърляни по различните направления. Тези искания ще бъдат удовлетворени.

Текстовете предвиждат още за здравеопазване следващата година да бъдат отделени над 5 млрд. лева, което е рекорд. Промяна, която беше въведена в предварително заложените текстове, е при преизпълнение на приходите за дентална медицина, средствата да се насочват отново към зъболекарски услуги.

Задължително прелицензиране на лечебните заведения няма да има. До края на следващата година обаче ще бъдат изготвени нови медицински стандарти, на които болниците ще трябва да отговорят.

"Ние се съобразихме със становището на Българския лекарски съюз. Предложихме да няма задължително прелицензиране на лечебните заведения, а след създаване на новите медицински стандарти те да имат възможност в срок до 31 декември 2019 г. да приведат дейността си в съответствие с тези стандарти и тогава да бъдат проверени от Агенцията по медицински надзор", обясни депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, предаде "Дарик".

От БСП са убедени, че промените на редица закони, предприемани със заключителните разпоредби на един единствен, освен че са противоконституционни, са и вредни за здравето.

"През закон за бюджета на НЗОК да се определят функции на Министерство на здравеопазването, да се променя цяла поредица от закони, това по никой начин не отговаря на законовата правна практика. Този механизъм създава възможност чрез тези преходни и заключителни разпоредби много бързо, без никакво обществено обсъждане, да бъдат прокарани тези обществени закони и мерки, което е абсолютно противозаконно. Това се изтъкна и от други политически сили още при първото четене", коментира проф. Георги Михайлов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама