Ученици в сливенско училище стоят с якета и шапки заради студ

09:50, 23 ное 18 25 1418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ученици от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Сливен стоят в класните стаи с якета, шапки и шалове, а според ръководството парното работи само няколко часа, защото няма средства за отопление. 

Много от класните стаи в северното крило са празни. Учениците са преместени  заради студа. Училището е с локално парно, което за икономия работи от 6 сутринта до обяд, предаде bTV.

В кабинета по физика дават почти научно обяснение на ситуацията. „Аз смятам,че това е добре за учебния процес, защото високите температури предразполагат към разлагане. Ако живеят  в къщи на по-високи температури, тук им се вижда по-хладно, е нормално. Защото примерно температурата, на която ние живеем в къщи даже тук ми е по-топло бих казала", посочва учителката по физика Марина Бояджиева.

Въпреки допълнителното отопление и учителите, и учениците са с връхни дрехи. Децата плахо признават, че е студено, а учителите настояват, че проблем няма.

Училището е с държавно финансиране. За отопление на пълна мощност са необходими 50 000 лева на сезон, пресмята директорът.

От Регионалния инспекторат по образованието в Сливен са готови да помогнат.

„Така или иначе бюджетът на училището не е неограничен, но мисля, че ще се потърсят някакви варианти, ако трябва ще се закупи допълнително гориво. Сега вече има специалисти, които да кажат нещо свързано със самата парна инсталация, ако нещо може да се направи,за да се повишат температурите ,ако се докаже ,че не отговарят на изискванията", обяви Боян Аксаков, началник на РИО – Сливен. 

От РЗИ -Сливен ще започнат проверка по случая. Според изискванията температурата в класните стаи трябва да бъде над 18 градуса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама