Екзотичната макадамия има неочаквани полезни свойства

19:00, 23 ное 18 25 2207 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Макадамията е най-калоричната ядка, изглеждаща като нещо средно между орех и лешник. Съдържа голямо количество мононаситени мазнини, както и протеини, фибри, ценни минерали, сред които калций, желязо, калий, селен, фосфор и витамини от групата В и РР.

Известна още като австралийският орех тя е растение, което е разпространено в Австралия и Индонезия. Днес се отглежда също в ЮАР, Бразилия, Коста Рика, САЩ, Израел и на Хаваите. Кръстена е на името на шотландския химик Джон МакАдам, който я култивирал и пръв описал полезните и свойства.

Сред една от най-важните съставки на макадамията е омега 7 палмитолеиновата киселина. Специалисти твърдят, че с консумацията и си гарантирате по-млада кожа, по-здрави кости, по-рядко главоболие, както и много по-ниски нива на лошия холестерол в кръвта.

Благодарение на ценните си съставки, макадамията помага в борбата с наднорменото тегло. Редовната употреба намалява мазнините в тялото.

Маслото от нея заема важно място в козметичната индустрия и наистина е едно от най-препоръчваните за здрав, свеж и млад вид на кожата.

Черупката на макадамията е толкова здрава, че е създадена специална макадамотрошачка, тъй като обикновената орехотрошачка не е достатъчно силна. Само папагалът макао е може да стигне до сърцевината на ядката без особени проблеми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама