Нено Димов: Никой не знае точната площ на концесията за ски зона Банско

15:30, 23 ное 18 / Политика 25 1432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Никой в България не знае колко точно е територията, обект на концесията на „Юлен“ в Пирин. Ситуацията е такава от 2001 г. насам, когато концесионният договор е подписан", каза министъра на околната среда и водите Нено Димов. Самият той пък разбрал за, по думите му допуснатата при подписване на договора грешка, преди година.

Стана ясно и че Нено Димов ще предложи на Министерския съвет да бъде упълномощен да проведе преговори с „Юлен“ за увеличаване на концесионното възнаграждение и прецизиране на текстовете на концесионния договор, така че да гарантират отговорността на концесионера при неизпълнение на условията по договора, в това число и спазването на екологичното законодателство. 

Екоминистърът даде пресконференция, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска от премиера информация за предприетите действия по промяната на концесионният договор за ски зоната над Банско.

Още през юни главният прокурор изпрати писмо до правителството, с което препоръча промяна на концесионния договор за ски зоната над Банско. Писмото касаеше и площта на концесията, която по договор се смяташе че трябва да е 99 хектара, а на практика концесионерът експлоатира площ от 164 хектара.

Нено Димов заяви, че в резултат на грешка при подписването на договора преди 17 години, към момента никой не може да каже точно колко е площта обект на договора.

„На практика това, което е написано в концесионния договор и което е препоръчал главният прокурор, не е направено до момента, защото на практика е изключително трудно да се определи коя е тази зона. Цитира се очевидно зоната от 99,55 хектара, цитират се точки от 1 до 252. Но тези точки представляват 818,46 хектара. Цитира се и териториалния устройствен план, който е от 1075, 9 хектара, т.е. имаме три територии. Нещо повече - цитира се териториално устройствения план по точките от 1 до 252, което няма как да съвпада, защото едното е с 818, другото е с 1075. Тоест още 2001 г. е направена дълбока грешка, не е ясно по какви причини. През 2001 г. е подписан този договор, констатациите, които са и в писмото на главния прокурор, и във всяккави предходни документи, дават тези три площи, които казах. Не е изяснен териториалният олхват“, заяви Димов.

Как ще бъде изяснен този обхват, както и защо не са предприети мерки за изясняването досега, не стана ясно.

По въпроса за концесионната такса, пък, Нено Димов уточни, че следващата седмица се очаква министерски съвет да го оторизира да преговаря с концесионера тя да бъде вдигната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама