Греяно вино - традиции

15:00, 25 дек 19 / Любопитно 25 655 Topnovini
1

Виното – любимата напитка на хората от векове, присъства на празничните трапези по целия свят. С настъпването на зимата, все повече се обръщаме към неговите благотворни свойства за отпускане, загряване или лечение. Изключително популярна напитка за зимния сезон е греяното вино. В много западни страни традицията го е превърнала в неделима част от Коледната трапеза, както постните ясния са за българската. Във някои страни като Великобритания греяното вино задължително присъства на Коледните базари. В Германия греяното вино се нарича глювайн или глинтвайн („пламтящо вино“). Рецептите за греяно вино са най-разнообразни, според различните предпочитания и вкусове, но винаги присъства червено вино.

Снимка: Pixabay

Традиционно греяното вино се приготвя от червено вино, като му се добавят ароматни подправки, плодове, ядки, захар или мед. Сервира се горещо, но може и топло. Има рецепти за приготвяне на напитката в алкохолен и безалкохолен вариант. Подходящи видове червени вина за ароматната напитка са портвайн и бордо, но разбира се Вие може да го приготвите с червено вино по Ваш избор.

Най-често използваните подправки за греяно вино са: канела, карамфил, кардамон, черен пипер, джинджифил, ванилия, като препоръчително е те да не са смлени, за да не се налага да прецеждате напитката. Плодовете, които се добавят към ароматната напитката с червено вино са ябълки, лимони и портокали. За още по-приятен вкус може да се прибавят орехи и стафиди. Важно при приготвянето е да не нагрявате виното до повече от 80 градуса, за да не кипне. Ако това се случи, то ще изгуби своите вкусови качества и полезни свойства. В някои рецепти за греяно вино се добавя и вода. Не бива да се забравя обаче, че водата предварително се кипва с подправките, като се добавят и мед или захар. Когато сместа поизстине, към нея се прибавя и загрятото вино. Съотношението на водата към виното е 200 мл към 1 литър.

Снимка: Pixabay

Първите сведения за напитка с топла червено вино и подправки датират от древната Римска империя. Римляните разпространили напитката при своята експанзия на Европа. Легионите пренесли виното и съпътстващите го рецепти при дългите завоевателни походи до областите около реките Рейн, Дунав и чак до границата на Шотландия. Благодарение на тях лозарството възниква по тези региони.

Една стара рецепта за греяно вино е била много популярна във Викторианска Англия по Коледа и дори се появява в историята на Дикенс A Christmas Carol. Напитката носела името „Smoking Bishop“ (букв. от англ. език „пушещият епископ“). Приготвяла се от порт, червено вино, лимони или портокали, захар и подправки. Цитрусовите плодове се изпичали докато придобият златист цвят и тогава всички продукти се добавяли и заедно се подгрявали. Името на греяното вино идва от формата на традиционната купа, в която греяното вино се приготвяло. Тя приличала на епископска митра.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 136 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.