Европа прие споразумението за Брекзит

12:13, 25 ное 18 / Свят 25 1186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерите на страните членки на Европейския съюз най-накрая одобриха споразумението за излизането на Великобритания от Общността по време на извънредната среща в Брюксел днес.

Споразумението сега трябва да бъде подкрепено - или отхвърлено - от депутатите в британския парламент.

На извънредна среща на върха в Брюксел 27-те държавни и правителствени блока на ЕС предприеха решаваща и историческа стъпка към уплътняване на условията за разделяне на Великобритания от Европейски съюз след 44-годишно членство.
В изявление лидерите на ЕС заявиха намерението си да изградят "възможно най-близко партньорство" с Обединеното кралство след Брекзит, като предупредиха, че те ще бъдат "трайно заловени" в бъдещите преговори, поради принципа, че страните извън блока не могат да се радват на същите права като тези в рамките на съюза.

Пристигайки на срещата на върха, главният преговарящ Мишел Барние все пак препоръча на депутатите да гласуват за сделката, което предполага, че гласуването "не" може да навреди на преговорите за бъдещите отношения.
Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: "Аз ще гласувам в подкрепа на тази сделка, защото това е възможно най-добрата опция за Великобритания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама