Теменужка Петкова: Проектът за АЕЦ „Белене“ е същият, вече нотифициран в ЕК

09:40, 26 ное 18 25 2401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проектът за АЕЦ „Белене“ е същият, за който ЕК е била нотифицирана през 2007 г. Въпреки това, промените в проекта ще бъдат съобщени на Комисията по надлежния ред. Това обясни министърът не енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ. По думите ѝ, изследване на БАН и на чужди организации са показали ясно, че няма сеизмичен риск за района на втората ядрена електроцентрала.

Когато вече нотифициран проект има промени по инвестиционния проект, държавата е длъжна да нотифицира повторно ЕК, като изпрати съобщение с промените, които ще бъдат направени, обясни Петкова. "Реализира се проект, който вече е нотифициран в ЕК през декември 2007 г.", уточни тя.

Анализи на БАН и стрес тестове са извършвани от международни организации на площадката на „Белене“ за сеизмична активност. Те показват, че няма сеизмичен риск, заяви Петкова. Според ЕК това е един от най-безопасните проекти в света.

Сега се търси вариант за един или няколко стратегически инвеститори за проекта за втората ядрена електроцентрала. Има възможност да се заяви интерес от страна на индустриални консуматори на електрическа енергия не само от България, но и от региона, поясни Петкова. Тя допълни, че интерес е демонстриран от Черна гора.

Процедурата по избор на инвеститора ще бъде максимално публична и прозрачна, като националните интереси ще бъдат защитени, допълни Петкова. Срокът за изпълнение е около една година.

Правителството работи активно България да остане на газовата карта на Европа, увери Петкова. По думите ѝ, проектът за газоразпределителен център е продкрепена от ЕС, като идеята е той да се захранва с газ от няколко източника.

Предварителните анализи показват, че българската инвестиция в евентуалния „Турски поток“ през територията на страната би струвала около 2,6 млрд. лв., обясни Петкова. За периода от 2020-2040 г. държавата би реализирала печалба от 4,35 млрд. лв., като ще се запази стратегическото място на България на газовата карта на Европа, обясни тя.

"Когато става дума за такива проекти, геополитическите аргументи са на друго място. На първо място е икономическата обоснованост на един такъв проект и ползите, които би имала съответната държава", изтъкна енергийният министър.

И трите електроразпределителни предприятия и електроенергийният системен оператор на България са подготвени за зимата. Това са показали скорошни проверки, заяви Теменужка Петкова. "Енергийнита система на страната е в много добро състояние и хората трябва да бъдат спокойни", допълни тя.

Петкова допълни, че режим на тока няма да има никъде, но изтъкна, че технически повреди вследствие на лошото време на възможни, но извършените проверки са показали, че дружествата са готови да ги отстранят своевременно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама