България ще бъде акционер в терминала за втечнен газ в Александруполис

12:35, 26 ное 18 / Политика 25 2868 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България ще участва като акционер в терминала за втечнен газ, който се изгражда в Александруполис. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в кръгла маса, на която се обсъждат перспективите пред интеграцията на газовия пазар и приоритетите на България за подобряване на енергийната сигурност в региона.

Решението е било взето от правителството. За целта „Булгартрансгаз“ ще влезе като миноритарен акционер в международната компания. Така България ще гарантира диверсификация на газови доставки. Вече има сключен договор с Азербайджан за 1 млрд. кубически метра газ годишно, но след изграждането на конекторната връзка България-Гърция, ще можем да доставяме и втечнен газ от САЩ, Алжир или Катар.

Посланиците на Гърция и САЩ твърдо заявиха, че подкрепят всички регионални енергийни проекти, които дават възможност за доставка от различни източници.

"Когато говорим за интерконектора Гърция-България, безспорно трябва да отдадем необходимото значение и на една друга възможност за диверсификация на източника за доставка на природен газ - именно участието ни в изграждането на терминала на Александрополис. Това е един проект, който има изключително важно значение за целия регион. Той е в пълна синергия с интерконектора Гърция-България и затова българското правителство обсъжда възможността и взе решение за участие в този проект като акционер, така че да имаме възможност за доставка на природен газ от различни източници на втеченен природен газ в това число от САЩ, от Катар, от Алжир. България, българското правителство работи изключително целенасочено и активно, за да може да гарантира сигурността на доставка на енергийните ресурси и съответно да гарантира пазарното развитие на този сектор, защото само това е гаранцията за този успех", изтъкна Петкова, предаде БНТ.

"Приоритет за Гърция е енергийната сигурност не само на страната, но и на региона чрез осигураване на различни енергийни източници. От особена важност е вертикалният коридор, който през конектора Гърция-България ще осигури газови доставки не само за страната ви, но и за Румъния, Сърбия, Унгария и други държави от Централна Европа", каза от своя страна гръцкият посланик Григориос Василоконстандакис.

"Енергийната сигурност е равносилна на националната. И ние искаме да подкрепим България за постигане на независими и диверсифицирани енергийни доставки. САЩ никога няма да използват енергията за принуда върху други държави и това се отнася и за България", заяви и американският посланик Ерик Рубин.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев заяви, че тази седмица предстоят два важни вота в Народното събрание, свързани с промяна в енергийната стратегия - да се даде разрешение на „Булгартрансгаз“ да участва като акционер в изграждането на терминала за втечнен газ в Александруполис и да се даде разрешение на „Булгартрансгаз“ да създаде дъщерна компания, която да създаде бъдещата енергийна борса, част от газовия хъб „Балкан“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама