Нова година, нов килограм

19:00, 26 ное 18 / Любопитно 25 898 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

През няколко десетилетия, реплики на килограма се сравняват с Le Grand K. Въпросната тежест се намира в сейф в Париж и е основата на интернационалната измервателна система от 1889 г. насам. Въпреки това, миналия петък, на събрание на научни работници във Версай, се взима решение килограмът да се определя не с Le Grand K, а с електрически ток. Това събитие се случва на Генералната конференция по мерки и теглилки, където участват 50 държави, които одобряват промяната и на три други единици,  Келвин (температура), ампер (електричество) и мол (количество вещество).

Le Grand K, представлява метален цилиндър, състоящ се от два редки метала, платина и иридий, който, наред с копията си, се влошава с течение на времето. Според д-р Стюарт Дейвидсон, директор на метеорологическата част на Националната лаборатория по физика във Великобритания, съществува електрическо измерване, което е много по-точно. Пред БиБиСи коментира, че има несъответствия между Le Grand K и копията му, използвани по света. Това е недопустимо за хората на науката и също така означава, че дори и да е удоволетворителен засега, след 100 години Le Grand K няма да върши работа.


Новата предложена и приета система е сравнително проста и се основава на елелктромагнити. Подобни се използват в многобройни електрически уреди, високоговорители, както и за преместване на старо желязо. Тези магнити привличат, упражнявайки сила, която е директно пропорционална на електрическия ток, който минава през жиците им. Това означава, че има директна връзка между електричество и тежест. Така учените ще могат да определят килограма, или всяка друга тежест, според електрическия ток, нужен за да противодейства на тежестта (определена като гравитационната сила действаща върху маса). Но как действително работи това? За да стане по-ясна картината, е нужно малко теория.


Константата на Планк (h), именувана на немския физик Макс Планк, е свързана с връзката между електрическия ток и тежестта. Въпросната константа е изключително малко число и трябва специален уред за да се измери. Ученият, д-р Брайън Кибъл, построява невероятно точните Везни на Кибъл. Тези везни имат от едната страна електромагнит, който дърпа надолу, а от другата, тежест, например, килограм. Електрическият ток минава през електромагнита и се увеличава, докато везните се балансират. Чрез измерването на електрическия ток, учени могат да пресметнат константата на Планк с точност до 0.000001%. Това ново откритие ще доведе до заместването на Le Grand K от Die Kleine h.

Какви промени ще има това в ежеднивието на обикновения човек? Най-важното е, че няма да има нужда да се калибрират всички везни по света. Освен това, промяната ще се отрази положително в сферите, в които точността е от първостепенно значение, като нанотехнологии, производство на нано-носители и лекарства, както и в прецизното инжинерство. Пред БиБиСи,  д-р Иън Робинзон споделя че, новата система ще позволи на всеки, който притежава Везните на Кибъл, да сравнява и калибрира тежести навсякъде по света и по всяко време. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама