Напрежението Русия-Украйна не променя доставките на газ за България

15:53, 26 ное 18 / Икономика 25 1811 Topnovini
1

Енергийната сигурност на България е гарантирана и към този момент няма притеснения заради ситуацията в Керченския проток между Русия и Украйна. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова, която участва в кръгла маса, посветена на диверсификацията на енергийните ресурси в Югоизточна Европа.

"Към настоящия момент доставките на природен газ към България са в обичайния си режим. Няма абсолютно никакви притеснения и основания за такова притеснение. Но, разбира се, всяка една държава-членка, съгласно регламентите, свързани с енергийната сигурност в рамките на ЕС, е длъжна да предприема съответни действия и да има такъв план за действие. Ние, разбира се, имаме такъв план за действие. Имаме договор за обратен поток, реверсивен поток от страна на Гърция, имаме необходимите количества в Чирен, така че, българските граждани трябва да бъдат спокойни. Енергийната ни сигурност е гарантирана", обясни Теменужка Петкова.

Пред участниците във форума тя посочи, че "Булгартрансгаз" ще се включи в изграждането на терминала за втечнен газ в Александруполис, като придобие миноритарен дял от международната компания. По този начин България ще може да получава през бъдещия конектор с Гърция, освен конвенционален газ, но и втечнено синьо гориво от САЩ, Алжир или Катар.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани