Напрежението Русия-Украйна не променя доставките на газ за България

15:53, 26 ное 18 25 2548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Енергийната сигурност на България е гарантирана и към този момент няма притеснения заради ситуацията в Керченския проток между Русия и Украйна. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова, която участва в кръгла маса, посветена на диверсификацията на енергийните ресурси в Югоизточна Европа.

"Към настоящия момент доставките на природен газ към България са в обичайния си режим. Няма абсолютно никакви притеснения и основания за такова притеснение. Но, разбира се, всяка една държава-членка, съгласно регламентите, свързани с енергийната сигурност в рамките на ЕС, е длъжна да предприема съответни действия и да има такъв план за действие. Ние, разбира се, имаме такъв план за действие. Имаме договор за обратен поток, реверсивен поток от страна на Гърция, имаме необходимите количества в Чирен, така че, българските граждани трябва да бъдат спокойни. Енергийната ни сигурност е гарантирана", обясни Теменужка Петкова.

Пред участниците във форума тя посочи, че "Булгартрансгаз" ще се включи в изграждането на терминала за втечнен газ в Александруполис, като придобие миноритарен дял от международната компания. По този начин България ще може да получава през бъдещия конектор с Гърция, освен конвенционален газ, но и втечнено синьо гориво от САЩ, Алжир или Катар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама