Туск призова Русия да освободи пленените край Крим украински кораби и моряци

16:56, 26 ное 18 / Свят 25 2089 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани Русия за престане да провокира Украйна и да върне всички нейни кораби и моряци, задържани край бреговете на Кримския полуостров, предаде Асошиейтед прес.

"Осъждам руската употреба на сила в Азовско море", написа днес в "Туитър" Туск. Той добави, че е обсъдил ситуацията с украинския президент Петро Порошенко и че по-късно днес ще се срещне с негов представител. "Европа ще остане обединена в подкрепата си за Украйна", декларира Туск.

Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел призова Русия да освободи украинските моряци и кораби, пленени при морското противопоставяне по кримското крайбрежие. Говорителят Щефен Зайберт прикани двете страни бързо да започнат диалог за изясняване на случая и намаляване на напрежението. По думите му инцидентът поставя "сериозни въпроси преди всички относно прилагането на военна сила от руските сили, която, съдейки по известните досега факти, явно е неоправдана". Зайберт съобщи, че Берлин е в контакт и с двете страни, предаде БТА.

По-рано днес от германското външно министерство съобщиха, че на предвидената за днес в Берлин среща на политически директори от външните министерства на Германия, Русия Франция и Украйна - т.нар. Нормандска четворка - ще се обсъждат и събитията по кримското крайбрежие, предаде АП.

Париж също призова Москва "възможно най-бързо" да освободи украинските моряци и да върне конфискуваните морски съдове. "По нищо не личи, че употребата на сила от Русия е била обоснована", се казва в декларация на френското външно министерство, допълни Ройтерс.

Западът трябва да помисли за налагането на нови санкции срещу Русия, каза във Варшава съветникът на полския президент Анджей Дуда по външнополитически въпроси. "Засилването на санкционния режим срещу Русия ще бъде разгледано и обсъдено със съюзниците", каза съветникът Кшищоф Шчерски на пресконференция след телефонен разговор между Дуда и Порошенко.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама