Експерт по киберсигурност: Нова измама в интернет трие профили в Instagram

10:50, 27 ное 18 25 1541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От няколко дни върви нова измама в социалната мрежа Instagram. Много потребители се оплакват, че са им сменени паролите и придобилият достъп хакер трие профила им, каза експертът по киберсигурнсот Любомир Тулев пред БНТ. За последните няколко дни три такива случая стигнаха до мен, добави той.

Оказа се, че август месец е имало изтичане на голяма база данни на потребителски имена и пароли именно на хора в Instagram в "тъмния интернет", отбеляза Тулев. Той призова хората да сменят паролите си в Instagram.

Експертът коментира и измамите с криптовалути, като открои, че по принцип този тип валути са доста рискови сами по себе си.

"Над 2000 криптовалути са известни, една от схемите напоследък е реклама чрез Facebook за закупуване на криптовалути от човек и то най-известните. Схемата е известна като "човек по средата". Хората превеждат пари на рекламиращия, а той действително си купува криптовалути, но за себе си. Криптовалутите крият голям риск. Биткойнът в последните седмици се срина от 5 000 и няколко долара до 3700 долара. Това се случва само за една седмица", обясни експертът.

Трябва да се внимава от къде ще се закупят тези валути. Сайтовете трябва да се проверяват дали са легитимни и каква история имат, защото може да са измамни тези платформи.

По време на "Черния петък" е имало случаи на сайтове, създадени с цел открадване на лични данни за имотна облага във вреда на техните жертви, обясни още Тулев. Той разказа и за криптовалута, която само заради посещаване на заразен сайт, би могла да инсталира java код на нашия компютър и така, ползвайки нашия браузър и посещавайки други сайтове, компютърът започва да загрява все по-бързо.

Добра антивирусна програма и наблюдения на процесите в компютъра, ще ни помогнат да избегнем такъв проблем или да го преодолеем. По-просто казано - да се следи дали ни "бави" компютърът и какви сайтове се посещават, добави експертът по киберсигурност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама