Изграждат зала с динозаври в пловдивски музей

15:00, 01 дек 18 / Култура 25 1516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Зала с аниматроник модели на динозаври ще има до средата на следващата година в Природонаучния музей в Пловдив, съобщи пред журналисти директорът му Огнян Тодоров.

Тя се помещава в бившата зала „Лотос“, която се подготвя да приеме своите 12 експоната. Акцент в нея ще е 8-метров тиранозавър. Планирано е да има представители на ходещи, летящи и плуващи видове динозаври, като те ще дишат, ще се движат и ще издават звуци. Помещението ще бъде и декорирано с растителност от период Креда.

До момента община Пловдив е отпуснала 74 000 за подготвянето на интериора в бившата зала „Лотос“, а за закупуването на експонатите ще са необходими между 180 и 190 000 лева, поясни Огнян Тодоров, като за това ще бъде обявена обществена поръчка. В момента тече и проектирането на топла връзка между новата зала и експозицията „Ботаника“.

Обмисля се още и разкриването на място с телескоп за наблюдение на звезди, който да допълни и завърши цялостно работещия планетариум.

Директорът на музея отбеляза, че институцията е увеличила приходите си, като до момента те с 35 000 лева повече спрямо миналата и се очаква годината да приключи над 200 000 лева приходи от посещения. Като най-посещавани и атрактивни сред посетителите са залите с живи екземпляри – аквариумът и залата с пеперудите „Тропик“.

Подготвя се и още едно помещение за водни обитатели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама