Руски медии показаха запис със задържаните украински моряци в Керченския проток

14:00, 27 ное 18 / Свят 25 2232 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руски медии показаха видеозапис със задържаните украински моряци при сблъсъка и стрелбата в Керченския проток. Според руския представител в ООН Дмитрий Полянски на борда на корабите имало и двама служители на украинските спецслужби. Военното положение в Украйна вече е в сила в десет гранични с Русия и Молдова области. Москва и Киев продължават да си разменят взаимни обвинения за ескалирането на напрежението.

Парламентът на Украйна призова международната общност за съдействие при освобождаването на задържаните в Керченския проток украински моряци. Те трябва да се явят днес пред съда.

По данни на украинските власти екипажите на трите кораба са разделени. Трима от военнослужещите, един офицер и двама войници, които са били ранени, са в болница в Керч. Задържаните кораби са в база, където са дислоцирани и катерите на Руската федерална служба за сигурност.

В Украйна започва да действа военното положение в 10 области - по границата с Русия, Молдова, Приднестровието, а също и по крайбрежието на Черно и Азовско море. Мярката е за 30 дни, а не за 60, както предлагаше украинският Съвет за сигурност и извънредни ситуации.

Според одобрения декрет в тези райони ще има мобилизиране на резерва, организиране на ПВО за важни държавни обекти. Ще бъдат въведени и разширени мерки за киберсигурност, както и за гарантиране на обществения ред.

Според украинското законодателство при военно положение предвижда се ограничава правото на свободно движение и мирни събрания, може да бъде наложен полицейски час, както и ограничения за медиите.

НАТО определи като пряко военно нападение действията на руските военноморски сили в района на Керченския пролив и в Азовско море от последните часове. Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг съобщи след извънредно заседание на комисията НАТО-Украйна, че това мнение е било подкрепено от всички съюзници.

Съюзниците призовават Русия незабавно да освободи задържаните украински моряци и плавателни съдове. Според НАТО няма оправдание за използваната от Русия военна сила.

НАТО подкрепя търсенето на мирно решение и поставя многократно въпроса на заседания на двустранния съвет с Русия, отбеляза генералният секретар. Столтенберг съобщи, че в телефонния разговор с Порошенко е получил уверения, че военното положение в Украйна няма да навреди на работата на демократичните институции, нито ще засегне предстоящите в страната президентски избори.

Утре Столтенберг ще приеме председателя на украинския парламент Андрий Парубий.

Руският президент пък обсъди в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел напрежението с Украйна. От Кремъл съобщиха, че Путин е изразил надежда, че Берлин ще окаже въздействие върху Киев да се въздържа от необмислени стъпки.

Американският президент също коментира кризата между Украйна и Русия. "Не ни харесва какво се случва и от двете страни. Надяваме се нещата да се уредят", каза Тръмп.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама