От днес Украйна е във военно положение

08:40, 28 ное 18 / Свят 25 1784 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Украинският парламент одобри във вторник военно положение в пограничните райони, което ще започне на 28 ноември в 09:00 ч. местно време, съобщава БГНЕС.

След усилени дебати 276 депутати гласуваха „за“ предложението на президента на страната Петро Порошенко за военно положение, с продължителност 30 дни, въпреки че първото предложение бе за 60 дни.

Това решение се взе, след като руски кораби атакуваха и заловиха киевски кораби, като Москва твърди, че те са навлезли незаконно в руски води, край бреговете на Крим в Азовско море.

Украйна и нейните съюзни заявяват, че Русия е блокирала незаконно пролива и действа против международното законодателство като взима плавателни съдове и моряци.

 

Заради инцидента в Керченския проток, Доналд Тръмп може да отмени планираната среща с Владимир Путин по време на срещата на върха на Г-20 в Аржентина. Това заявява американският президент пред "Уошингтон поуст". 

Той заяви, че очаква пълен доклад за случилото се в неделя, когато руски военни откриха огън срещу украински военни кораби, след което задържаха плавателните съдове и екипажите.

Военното положение дава на Украинските власти силата да мобилизират цивилни с военен опит, да регулират медиите и да забранят протестите.

На 25 ноември три кораба на украинските Военноморски сили нарушиха в Керченския пролив правилата за преминаване от Черно в Азовско море, предаде ТАСС. Украинците също така не реагираха по никакъв начин на предупрежденията на руските патрулни кораби, че навлизат в чужди териториални води. За да бъдат спрени, се наложи употребата на оръжие. Трима военнослужещи на украинските ВМС бяха леко ранени, оказана им бе медицинска помощ. Корабите са задържани. В момента се води дело за нарушаване на държавната граница на Русия.

Предвидено е Тръмп и Путин да се срещнат в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, която ще се състои в петък и събота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама