Майчинството остава 380 лв.

14:47, 28 ное 18 25 1286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се запазва в размер на 380 лв. през 2019 г., решиха депутатите по време на второто четене на бюджета на ДОО за догодина, съобщава БГНЕС.

През 2017 г. обезщетението бе в размер на 340 лв., а през настоящата се увеличи на 380 лв. През следващата година обаче то ще остане непроменено.

„Това, което предлагат управляващите, обрича българските майки на бедност още една година“, заяви по време на дебатите Кристина Сидорова от БСП. Ето защо от левицата имаха друго предложение – сумата на нарасне на 640 лв., но то не срещна подкрепа. „Това ще гарантира едно по достойно съществуване на майките и техните деца“, смята Сидорова.

Същото мнение застъпи и съпартийката ѝ Надя Клисурска. Според нея в дългосрочен план няма визия това обезщетение да се увеличи, а в момента то е твърде малко, защото изчислена цялата сума се равнява на 12 лева дневно.

Предложението на управляващите за запазването на размера на обезщетението защити Галя Желязкова от ГЕРБ. В изказването си тя подчерта, че периода на майчинството е един от най-дългите в Европа, а според нея със запазването на размера майките се стимулират по-бързо да се върнат на работа и да получават заплата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама