Бисер Петков: Осигурителната система не търпи прекалено политическо вмешателство

16:25, 28 ное 18 / Политика 25 1302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Осигурителната система е финансова система, която функционира на определени принципи и правила и не търпи прекалено политическо вмешателство", заяви социалният министър Бисер Петков.

Той направи обръщение от трибуната на парламента след окончателното приемане на второ четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 г. Според него състоялите се дълги и на моменти разгорещени дебати по бюджета доказват, че въпросът за пенсиите е първостепенен политически въпрос.

„Няма как да не е така, след като в осигурителната система се осигуряват 2,8 млн. работещи българи. За над 2,1 млн. пенсионери тя осигурява основния им доход“, обясни Петков.

Министър Петков бе категоричен, че в резултат на продължаващия икономически растеж, повишената заетост и ръста на доходите, приходите от осигурителни вноски в бюджета на ДОО ще нараснат с около 15% и ще покрият 2/3 от осигурителите плащания.

„Високият ръст на осигурителните приходи позволяват да се финансира увеличените с близо 700 млн. лв. осигурителни плащания по бюджета на ДОО за следващата година и същевременно да се намали дефицита с 263 млн. лева“, уточни социалният министър.

Той припомни, че пенсиите от началото на следващата година ще се изчисляват по нов начин, който ще ума за цел да улесни бъдещите пенсионери и по-тясно ще обвърже осигурителните права с осигурителния принос. Бисер Петков изрази увереност, че с гласуваните текстове на бюджета депутатите са приели реалистичен финансов план за следващата година, който гарантира осигурителните права и социалната сигурност на българските граждани.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама